sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Ensimmäinen viikko

Nyt on taputeltu ensimmäiset seitsemän päivää pennun kanssa ja tässä on ehtinyt tapahtua jo vaikka mitä! 

Matkasta

Perjantaina Kouvolassa yöpyessä ei tullut uni kuten epäilinkin jo ennen lähtöä. Lauantaina noin kuuden (vai oliko se sittenkin seitsemän?) aikaa startattiin kohti kasvattajaa noin kolmen tai neljän tunnin yöunilla. Onneksi mies sai nukuttua paremmin ja parin tunnin ajomatkalla yritin pelkääjän paikalla torkkua, kylläkin huonoin tuloksin.
Perillä meitä odotti 'vain' kuuden pennun lauma emänsä kanssa. Kaksi pennuista oli lähtenyt jo edellisenä päivänä.


Mun tyylikkään juurikasvun sijaan keskittykää tuohon termiittilaumaan ;)
Mun villasukka vietiin jalasta heti


Oli todella suloista miten meidän penneli kävi heti meidät nähdessään kummankin sylissä pyörähtämässä. Siitä ei valitettavasti ehtinyt kukaan ottaa kuvia, mutta muuten tuli räpsittyä kymmeniä kuvia kasvattajan luona ennen lähtöä.
Kahvittelun ja papereiden tekemisen jälkeen oli aika aloittaa kuuden tunnin kotimatka. GPS näytti matkan pituudeksi n. viisi tuntia, mutta juuri sille päivälle osui pakkanen ja lumikuuroja, jotka hidastivat matkan tekoa.
Olin varautunut, että lähtiessä pentu alkaisi pyöriä ja itkeskellä, mutta matka alkoi ja loppuikin kivuttomasti. Pentu ihmetteli hetken aikaa pää pyörien, mutta sitten pisti nukkuen ja nukkuikin lähes koko matkan. Välillä pää nousi ihmettelemään lähinnä miehen meininkejä kuskin paikalla ja neljä kertaa tuli myös oksennus.
Autossa tuli myös päätettyä pennun nimi - Álgu. Kotona Álgu oli selkeästi ihmeissään, mutta tajusi jutun jujun meidän heittäytyessä heti sänkyyn pötkölle. Vuorokauden sisään yli kymmenen tuntia autossa istumista oli kummankin kropalle ja päälle tällä kertaa liikaa ja oma rakas sänky oli jälleen kerran taivaallisen kutsuva. Álgu ihmetteli hetken, mutta kömpi sitten tiukasti miehen kainaloon kerälle jatkamaan uniaan.Ensimmäiset päivät

Olimme pentuun valmistautuessa päättäneet siirtää sängyn päälimmäisen patjan lattialle, jotta voisimme nukkua pennun kanssa ensimmäiset viikot. Tämän ansiosta ensimmäinen yö oli heti rauhallinen. Álgu nukkui meidän välissä pyrkien aina jomman kumman kaulan päälle tai muuten pään lähelle nukkumaan. Se pysyi rauhallisena ja pissahädänkin iskiessä heräsin sen liikkeisiin heti ja ehdittiin hyvin ulos talon nurkalle.
Havainnoillistava kuva 1.

Havainnoillistava kuva 2.

Kuten kuvista näkyy ensimmäiset kolme päivää menivät lähinnä lekotellessa vieretysten. Álgu käynnistyi hyvin hitaasti ja leikkiminenkin aloitettiin hissuksiin pienillä pätkillä. Ulkona käytiin ahkerasti ja tyyppi tajusi parin ekan päivän aikana, että talon nurkalla on vessa ja sinne kulkee ihmisen mallinen taksikyyti. Toinen korvakin yritti pikkuhiljaa pystyyn.

Sohva osoittautui Álgun lempipaikaksi

Álgun ensimmäisen viikon talvilook. Alla fleeceä ja päällä Weatherbeeta.

Ruosteisen koneiston käynnistyttyä Álgusta paljastui herra the Termiitti. Vauhtia, taistelutahtoa ja painimisintoa oli yhden yön aikana ilmestynyt kymmenkertaisesti. Kaikkea pitää repiä, raastaa ja yrittää sata kertaa jätä -käskyistä huolimatta (kumma juttu, että tää oli eka mikä käsky mikä opeteltiin..). Lelut saa kyytiä kunnon ärinän siivittämänä ja draivia löytyy töiden tekemiseenkin, vaikka opiskelu onkin vielä uutta ja hämmentävää.
Olen myös huomannut olevani itse aivan tajuttomassa ruosteessa. Tekniikoita ei meinaa muistaa millään. Ne taas mitä muistaa ja alkaa harjoittelemaan saa kummatkin hieman hämilleen ja jumiin, kun palkkaus on vähän väliä myöhässä. Saa nähdä kuinka nopeasti saa itsensä koulutettua taas järkeväksi kouluttajaksi!

Keskiviikkona käytiin läheisen eläinkaupan pentutreffeillä. Siellä oli ainakin kymmenen pentua vapaana suuressa kaupassa ja Álgu oli aivan riemuissaan. Oltiin aikaisemmin päivällä käyty tutustumassa kauppaan ja tekemässä ostoksia, joten paikka oli jo tuttu, mutta voi sitä ilahtumisen määrää, kun toisella kerralla vastassa olikin saman ikäisiä leikkikavereita!
Álgu alkoi jo puolen tunnin päästä olla ihan väsyksissä ja tuli jalkoihin sen oloisena, että voitais lähteä. Kotona ruoka ja uni sitten maistuikin. Pentutreffeillä oli ilahduttava huomata miten reipas ja tasapainoisesti Álgu leikki. Ei mennyt överiksi ja otti kaiken kokoiset ja luontoiset leikkijät hyvin huomioon. Reippaus erityisesti sai hymyilemään sillä olin jo hieman ehtinyt miettiä miten moinen tapahtuma sujuu Álgun ujouden takia. Kodin ulkopuolinen maailma on jännittänyt aika tavalla, mutta sitä ei onneksi ollut nähtävissä muiden pentujen keskellä.

Niin ja ehdittiin me viikon aikana käydä myös maalla mun äidillä, jonne tuli kahville myös isovanhemmat. Siellä Álgu oli ulkona selkeästi rennompi, kun ympärillä ei häärinyt valoja ja ääniä niin paljon. Myös talo tutkittiin erittäin reippaasti ja vieraisiin ihmisiin ei joko kiinnitetty mitään huomiota tai heitä käytiin jossain vaiheessa moikkaamassa iloisesti.

Perjantaina päästiin lopuistakin suurimmista ulkoiluun liittyvistä jännityksistä, kun käytiin leikkimässä aikuisen Hupi -collietytön kanssa. Hupia Álgu ei jännittänyt yhtään, mutta alkuun kävely autolta kauemmas oli hieman jännittävää. Onneksi Hupi oli kuitenkin mitä loistavin tsemppari ja rohkaisi Álgua seuraamaan muuta porukkaa. Läheisellä niityllä Álgu sai liinassa painella menemään kaverin ollessa vapaana.
Aikuisen koiran kanssa ulkoilusta oli niin suuri hyöty, että samana iltana käytiin ulkona jo paljon reippaammin ja seuraavana aamuna kierrettiin jo koko talon ympäri vilkkaasta liikenteestä huolimatta.


Sisäsiisteys on hyvällä mallilla. Tämän viikon aikana on tullut n. viidet pissat sisälle mun mokan takia ja yhdet kakat. Nekin kyllä Álgu kävi tekemässä kohteliaasti vessanpytyn eteen. Joka yö ollaan saatu nukkua puoli tuntia - tunti kauemmin kuin edeltävänä. Nyt mennään jo seitsemässä tunnissa.

Tähän mennessä opeteltua:

- oma nimi
- jätä
- istu
- tule

Työn alla:
- yksinoloharjoitukset (sujuu niin maan mahtavasti!!)
- irti
- tänne
- kontakti
- etsimisleikit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti