tiistai 25. heinäkuuta 2017

Toinen kerta lampailla

Käytiin eilen toista kertaa sytyttelemässä lampaille Koirataidolla. Oltiin eri laitumella vähän pienemmän lauman kanssa. Tällä kertaa ei mennyt yhtä loistokkaasti kuin ensimmäisellä, mutta ainakin opin taas enemmän sekä koiran ohjaamisesta, että lampaista.


Meidän tullessa paikalle edellinen paimennusryhmä juuri lopetteli ja jouduttiin kulkemaan hyvin läheltä muita koiria. Viime aikoina toisten koirien ohittaminen on mennyt hienosti kotilenkeillä, mutta tällaisissa spessutilanteissa Álgu on pistänyt ihan ranttaliksi. Varauduin jännitykselläni samaan, mutta yllättävää kyllä tällä kertaa lihapullat tekivät kauppansa! Odoteltiin hienosti puolentoista metrin päässä toisista koirista kurssilaisten loppupuheiden ajan. Ehkä tilanne muistutti Álgun mielestä keväistä näyttelykurssia, jossa piti tehdä samaa. Jännä homma, mutta olen ylpeä itsehillinnän löytymisestä!

Tämän jälkeen alkoikin sähläys. Kurssilaiset lähtivät ja meidän kanssa backuppiksi jäi Kaisan vanhin koira Heili. Álgu olisi halunnut vaan hengailla mummon kanssa ja nuuskia pitkin maita ja mantuja ja, kun lampaat tulivat esiin alkoi show. Piti haukkua ja leikkiä kengurua kiihdyksissä ja taas haistella hypenä ilmaa ja maata. Syynä levottomuuteen oli todennäköisesti se, että tontilla elelee tällä hetkellä neljä juoksunarttua.. Yhtään ihme, että nuoren pojan pää oli sekaisin.
Meidän tehtävänä oli ajaa koko laumaa rauhallisesti laitumen reunoja myötäillen keskittyen tasaiseen ja järkevään kulkutahtiin ja siihen, että Álgu ei rynnisi vaan tekisi töitä rauhallisesti.
Alku oli yhtä liinasta hillittemistä ja pyörimistä, mutta puolivälissä fokus oli yhä useammin ja pitkäkestoisemmin lampaissa. Näkyi sitä samaa, mitä ekalla kerrallakin. Loppuvaiheessa alkoi taas nenä käymään ja ajatus hajaantumaan. Alun jälkeen kyllä kuunteli yllättävän hyvin suuntaohjeita niin puheesta kuin minun elehdinnästäkin. Ja niitähän en ole edes opettanut koskaan.



Tauolla Álgu pyöri ja hyöri. Yritti päästä merkkailemaan joka kohtaa ja liehitteli Heiliä, joka arvokkaasti ignoorasi kokonaan klopin yrittelyt.
Sen jälkeen tehtävänä oli ajaa lauma aidan viertä pitkin vähän matkan päähän, tehdä kaarre niiden eteen, ajaa takaisin päin ja tehdä jälleen uusi kaarre.
Álgu lähti nätisti kulkemaan mun kanssa lampaiden perässä. Oikealle kaarteelle lähdettäessä sen oli hankala käsittää, että sen pitäisi pysyä mun vasemmalla puolella etäämmällä siten, että mä olen sen ja lampaiden välissä. Lähti kylläkin suht oikeasta kohtaa kaarteen lopussa taas ohjaamaan lampaita eteenpäin. Tiedä sitten oliko oikeasti virettä yllä vai tajusiko vain mitä haettiin. Toisessa päässä kaarteessa sama hapuilua, mutta kolmannella kerralla se jo selkeästi tajusi mitä yritin viestittää.
Tehtiin vielä pari toistoa siinä ja sitten lopetettiin kokonaan.
Mulle oli erityisen vaikeaa ohjata koira jättämään minut sen ja lampaiden väliin, kun se luontaisesti olisi halunnut juuri toistepäin. En osannut luoda tarpeeksi ohjausta ja työntöä ulkokaaren muodostumiselle ja nyt tätä kirjoittaessa mietinkin, että pystyisiköhän sitä treenaamaan kotioloissa jotain muuta kohdetta kiertämällä?

Olin tietysti vähän pettynyt, että tuli tällainen notkahdus. Se kyllä olisi ollut odotettavissakin, jos olisin tajunnut yhtään miettiä asiaa. Viimeksi lampailla Álgu ei ymmärtänyt tytöistä tai hajuista paljon mittään, mutta nythän se on jo tältä osin ihan eri koira. Viimeksi oltiin laitumilla ja tällä kertaa pihalaitumella, jossa käy paljon koiratrafiikkia. 1+1 = hämmentynyt teinikoira.
Kaisan mielestä ne pienet syttymispiikit oli kuitenkin lupaavia ja päätettiin, että sovitaan vielä kolmas kerta. Veikkaan, että itselle viisi kokeilukertaa on maksimi. Jos siinä ajassa ei näy selkeää vireen nousua niin sitten on varmaan turha enää koittaa, jollei Kaisa sitten näe koirassa jotain.



3 kommenttia:

  1. Collieilla se paimennusvietti on syvemmällä kuin monella muulla rodulla ja vietin syttymiseen voi mennä enemmän aikaa. Collie ei myöskään ikinä paimenna kuten bortsu, eikä sen kuulukaan. Itse en vielä kolmannen kerran jälkeen luovuttaisi, etenkään jos niitä syttymispiikkejä on kuitenkin jo havaittavissa. Toki collien kanssa paimentaminen vaatii oikeesti kärsivällisyyttä ja aikaa, tie tulee olemaan kivinen ja on vain hyväksyttävä se fakta, että siitä ei bortsua tule. En tuota Kaisaa tiedä, mutta suosittelen ehdottomasti käymään sellaisella kouluttajalla, joka on oikeesti monen rotuisia koiria lampailla nähnyt. Kouluttaja, joka on tottunut vain kelpieiden ja bortsujen paimennukseen, ei välttämättä näe niitä tärkeitä asioita colliessa, tapa paimentaa kun on hyvin erilainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :)
      Collieillahan on aika pahasti kadonnut jalostuksen myötä paimennusvietti tai se on muuttunut juurikin kuvailemallasi tavalla hitaaksi ja vaikeammaksi herättää henkiin. Onneksi joukossa kuitenkin vielä on kummankin rodun sisällä niitä kivasti toimivia paimenia, kuten sun Koda.
      Jotenkin olen ehkä hieman aistivinani ärsyyntymistä kommentissasi bortsuja kohtaan, mutta en kyllä yhtään ihmettele. Nyt, kun olen muutamien bortsuihmisten kanssa päätynyt juttelemaan paimennuksesta niin lähes kaikkien asenne on muuttunut erittäin kylmäksi kuultuaan minkä rodun kanssa olen lajia lähtenyt kokeilemaan. Tämän pienen otannan perusteella on jäänyt hieman roturasistinen mielikuva paimennuspiireistä (tai bortsuihmisistä).

      Kaisa kasvattaa working kelpieitä, mutta hänellä on laaja kokemus myös muista roduista. Mukaanlukien collieista ja vaikka hän painottaakin omassa hommassaan nimenomaan työkäyttöä niin olemme saaneet todella hyvää kohtelua ja opetusta Álgun kanssa.
      Luotan Kaisaan täysin tässä asiassa :)

      Kirjoitinkin tekstissä, että mulle viisi kokeilukertaa on maksimi, mitä tätä testailen, jollei Kaisa sitten näe jotain lupaavaa, mikä jää itseltä huomaamatta.
      Mulle paimennus ei vielä ole muodostunut ykköslajiksi. Olisihan se hienoa, mutta sen vaatima aika, aikataulutus ja epävarmuus siitä tuleeko koirasta koskaan mitään ovat hidastaneet lajiin tarttumista. Nyt mennään vielä ihan vaan kokeilupohjalla ja, jos kokeilut osoittautuvat lupaaviksi niin alan vasta miettiä lajin vakavaa harrastamista.

      Poista
    2. No niin hyvä, että olet löytänyt tuollaisen kouluttajan, sitä tässä lähinnä hain :) Paljon olen kuullut kouluttajista, jotka ovat nimenomaan niitä roturasisteja, kouluttavat lähinnä bortsuja ja working kelpieitä, eivätkä siten näe mitään potentiaalia missään muussa rodussa tai tavassa paimentaa. Monet tilathan eivät muita rotuja edes lampaille ota kuin bortsuja ja working kelpieitä.

      Poista