sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Nose Workista

Nyt, kun ensimmäiset möllikokeet on aivan nurkan takana on erinomainen hetki kertoa meidän tämän hetken ykköslajista!

Kävin tammikuussa SCYn Turun alaosaston järjestämällä NoseWork viikonlopussa kuuntelemassa ja seuraamassa muiden harjoittelua. Tässä vaiheessa laji oli minulle vielä täysin uusi ja en ollut ihan vielä innostunut kovin suuresti aiheesta, joten jätin Álgun kotiin. En tiedä miksei NW ollut innostanut aikaisemmin, vaikka virkatyöskentely hajujen parissa on aina kiinnostanut todella paljon. Kuten jälkikäteen sainkin huomata olin aika harmissani, että jätin silloin niin pikkuisen Álgun kotiin.
Laji vaikutti älyttömän hauskalta ja juuri sopivalta meille. Ostin samantien eukalyptus hydrolaatin, magneettipoksin ja pieniä putkiloja, joihin hajulähde olisi helppo asettaa.


Treenaaminen aloitettiin heti sen perusteella mitä olin kurssilla sisäistänyt. Laitoin hajua topsipuikon päähän ja sijoitin sen magneetissa jääkaapin oveen Álgun pään tasolle. Palkkasin heti, kun Álgu tuli katsomaan magneettia ja aika äkkiä se alkoikin jo sitä haistelemaan sekä tökkimään kuonolla. Tätä tehtiin pari kertaa.
Muutaman päivän jälkeen laitoin hajun putkiloon ja teippasin kaikki putkilot jääkaapin oveen. Magneetti oli häiriönä mukana. Muistaakseni Álgu yritti tökkiä magneettia silloin tällöin, mutta tajusi palkan tulevan aina hajulähteestä. Tätäkin tehtiin vaihtelevasti muutamia kertoja.
Sijoitin hajulähteet alussa jääkaapin oveen, koska Álgulla oli jo tuolloin suuri halu nostaa asioita maasta. Oltiin harjoiteltu roskien ja tavaroiden tuomista, joten vältyin pahimmilta vikaliikkeiltä sijoittamalla hajulähteet seinälle, josta ei nouse niin suurta tarvetta ottaa asioita suuhun. Vaikka sitäkin tietty piti kokeilla, mutta onneksi magneetti ei niin vaan irronnut!
Palkkasin aina hieman kohteen alapuolelta, jotta Álgun nenä jäi hajun kohdalle. Jos palkkasin suoraan kohteen kohdalta alkoi Álgu samantien nuolemaan tai hammastelemaan sitä. Palkan tullessa alapuolelta tämäkin liioiteltu käytös saatiin kuriin heti alkuun. Kurssilla näkyi muutamia koiria, jotka nuolivat hajulähdettä tai jopa pitivät kieltä kohteessa, mikä tottakai näytti aika hauskalta, mutta ajattelin, että olisi Álgunkin kannalta turvallisempaa opettaa pitämään siinä vain nenää..

Aika pian kiiruhdin kokeilemaan sisätilaetsintää sijoittamalla hajun jakkaran takapuolelle koirasta katsottuna. Pientä epävarmuutta oli hetken, mutta kyllä Álgu senkin hokasi omalla nopealla tavallaan. Näitä tehtiin taas pari toistoa ja seuraavalla treenikerralla ahnehduinkin asettamaan hajun Álgulta salaa sohvan istuintyynyjen väliin. Tällaisissa kohdissa nuo muoviputkilot ovat olleet ihan parhaita! Kannen reiästä haju pääsee leviämään, mutta sotkeentumisvaaraa kankaisiin ei ole.
Álgu etsi aivan innoissaan ja ripeästi sohvakohteen ja tämän jälkeen ollaankin tehty paljon erilaisia sisätilaetsintöjä kotona.

Alunperin olin ajatellut opettaa Álgulle ilmaisuksi istumisen toinen etutassu ylhäällä, jonka luulin olevan pojalle luonnollinen, sillä tassun nostoa se tarjosi jo tuolloin todella moneen asiaan, mutta treenaamisesta huolimatta Álgu alkoi ilmaisemaan luontaisesti pidentämällä nenäkosketusta. Tämä sopi mulle erittäin hyvin ja vahvistelin sitä vaatimalla pikkuhiljaa pidempää kestoa, mikä ei Álgun tapauksessa ollut kovin vaikeaa.

Keväällä meillä tuli kuukauden tauko treenaamisessa, kun itseltä loppui puhti kaiken muun keskellä. Oli näyttelyjännitys ja ideat treenaamiseen loppuivat. Eteneminen yksin tuntui hankalalta, mutta sopivaa kurssia ei alkanut.
Kesän alussa iski jälleen kipinä varsinkin seuratessa ensimmäisten virallisten kisojen meininkejä. Tuli pientä sisuuntumista ajatellessa, että enää muutama kuukausi ja mekin voitaisiin olla tuolla! Kisoissa tekemässä!
Kokeilin pari kotietsintää ja tajusin, että kaikki on lässähtänyt kuukauden aikana. Etsintä oli epävarmaa, hapuilevaa ja ilmaisua ei enää ollut. Tai kyllä Álgu ilmaisi haistamalla vähän pidempään ja vilkuilemalla mua kohden, mutta se kaunis nenäkosketus oli tiessään. Harmitti niin peevelisti.
Epävarmuuteen saattoi tietty vaikuttaa aluillaan oleva murrosikäkin ja mun suuret odotukset. Kai toivoin, että kuukauden tauolta palattaisiin yhtä pätevinä..
Nielin harmistuksen ja aloin pistämään palikoita pikkuhiljaa uudelleen kasaan, kunnes törmäsin ilmoitukseen NoseWorkin 1. luokan möllikokeesta, joka järjestetään ihan tässä lähellä. Iski innostushepuli ja hyvin lyhyen harkinta-ajan jälkeen ilmoitin meidät mukaan! Kisoihin oli kuukausi aikaa ja kaverin yllytyksestä ajattelin, että kyllähän me kuukaudessa treenataan homma kasaan!
Tähän mennessä oli ollut siis vain kotietsintöjä, pari treeniä äidillä ja kerran laatikoita juomalasien kanssa. Niiden jälkeen kuukauden tauko. Ei oltu edes kokeiltu ulko- tai ajoneuvoetsintää. Ilmaisu hajallaan.
Unohtui aika helposti se "pikkuhiljaa" jonnekin aivojen bittiavaruuteen..

No nyt on treenattu kuukausi! Kokeet on ensi torstaina eli neljän päivän päästä. Alkaa iskemään paha ramppikuume, mutta koitan olla pelkkänä zeninä loppuajan ja ajattelematta itse koepäivää ja sitä aikaa, mikä mun pitäisi saada kulutettua ennen illalla alkavia kokeita.
Ramppikuumeesta on ollut se hyöty, että viimeiset treenit Álgu on saanut totutella työskentelyyn mun ollessa jännittynyt ja ehkä hieman sekava. Hyvin on mennyt!
Ilmoittautumisen jälkeen lisäsin hankaluusasteikkoa kotietsinnöissä ja kävin treenaamassa häkkikellarissa sekä rappujen alapuolelle jäävässä tilassa. Ulkoetsinnät korkattiin kaverin opastuksella todella helpoilla jutuilla kauniina aurinkoisena päivänä. Nekin on mennyt tosi kivasti. Juhannuksena aloitin ajoneuvoetsinnät, mikä vaikuttaa olevan meidän heikoin lenkki. Laatikoita olen tehnyt kotona sekä äidillä. Olen pääsääntöisesti keskittynyt Álgun itsetunnon kohotukseen sekä hyvän fiiliksen iskostamiseen tekemällä sekaan pieniä haastemuutoksia. Álgulla on nyt käynnistynyt ihan kunnolla murrosiän hormonihyrräkkä ja se näkyy ajoittaisena teinimäisinä aivojumeina. Muiden hajut kiinnostaa aivan kamalasti, häiriöherkkyys on noussut selkeästi ja jalkaakin on nostettu jo viikon verran. Juuri tuon häiriöherkkyyden takia olen koittanut vahvistaa erityisesti pohjaa.

Ilmaisuun en aiemmin tuntunut löytävän sopivaa työstötyyliä, joten annoin Álgun ilmaista omalla sekavalla tavallaan. Eilen sain uuden idean ja tänään kokeilin sitä käytännössä. Opetin Álgulle ihan toista asiaa varten tursotustempun (video alla), jossa on hyvä kesto. Tänään laitoin hajutäpän (huonekalutassu) kämmeneen ja pyysin jälleen tursotusta. Aluksi Álgu yritti ottaa hampailla kiinni täpästä, mutta lopetti sen. Tätä toistin useamman kerran ja sen jälkeen sijoitin heti täpän varrelliseen teesihtiin, johon Álgu tarjosi automaattisesti tursotusta. Useampi toisto ja tauko.
Illemmalla pidin täppää taas kädessä, mutta siirsin sen pian kiinni kirjahyllyn päätyyn. Àlgun haistellessa täppää työnsin käden täpän ja kuonon väliin, jolloin Álgu tarjosi jälleen tursotusta. Tätä toistin useamman kerran, koska jätkä tuntui hämmentyvän näiden kahden eri asian yhdistämisestä.
Sitten pyysin Álgua etsimään hajun, mistä se tuntui taas vähän hämmentyvän. Tuijotti vaan ilmeellä, että "etkö sä nyt itekin nää sitä, kun tossahan se on meidän edessä", mutta osoitti silti täpän nenällä. Tässä vaiheessa se tarjosi sitä samaa haistelu -> vilkaisu muhun -> haistelu -hienovaraista ilmaisua, josta en kuitenkaan palkinnut vaan laitoin käden jälleen hajutäpän kohdalle ja pyysin tursottamaan.
Ehkä kymmenen kummastuneen toiston jälkeen se tarjosi itse pikaista tursotusta täpälle ilman, että käsi oli välissä! Naksautin ja jätkä tietty lopetti heti ja alkoi odottamaan palkkaa. Laitoin käden täpälle ja annoin palkan vasta rauhallisesta käsitursotuksesta (voi luoja, minkä sanan keksin :D).
Tätä toistettiin useamman kerran putkeen, että Álgun tarjottua hajulle tursotusta naksautin ja asetin käden nenän ja kohteen väliin tukemaan oikeaa tekemistä.Koko tursotustemppuhan on rakennettu yhdessä illassa siten, että istuin sohvalla ja nostin käden eteeni. Álgu tietysti kiinnostui ja tökkäsi kämmeneen -> palkka. Kolmen toiston jälkeen se tajusi, että nanna tulee, kun koskettaa kättä, jolloin se alkoi luonnollisesti suurentelemaan asiaa ja tarjoamaan pidempää kosketusta. Alkuperäinen tarkoitus oli normaali nenäkosketus, mutta Álgu liioittelun tarpeessaan vei asian vieläkin pidemmälle työntämällä nenän sivuun ja koskettamalla ikenillä ja hampailla. Eikä sille voinut olla nauramatta ja, kun naurukin on kehu niin tursotus tuli jäädäkseen.
Kestoa olen lisännyt pyytämällä kestoa ja aina, kun kuono nousee kädestä namikin menee kauemmas. Nami lähestyy koiraa vain sen pitäessä kuonoa paikallaan ja syötän namin kuonon sivusta niin, että nenä tai siis ikenet pysyvät edelleen painettuna kämmeneen.
Yritän saada otettua kunnon videon nykytilanteesta ja treenityylistä tänne vielä alkuviikon aikana.
Tässä vielä pieni (ja huono) video ihan alkuvaiheesta, missä näkyy temppu sivusta:


Tätä tyylikästä ilmaisua yritän nyt vahvistaa vielä ennen koetta. Saa nähdä toimiiko se tositilanteessa, mutta onneksi olen ymmärtänyt tähän mennessä suht hyvin muutenkin koska Álgu on löytänyt oikean kohdan. Huomenna mennään kaverille taas hiomaan etsintätaitoja ja varmaan tehdään ulkoharjoituksia. Koko ensi viikolle on luvattu samanlaista tasaista ja pilvistä säätä, joten harjoitusten ja kokeiden ilmastolla ei pitäisi suurta eroa olla onneksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti